Onze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat alles goed werkt. Ga je hiermee akkoord?

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) Regio Lek- en IJsselstreek

Wie denkt aan kinderen, jongeren en Scouting, denkt direct aan spel, plezier en een uitdagend leven. Niemand associeert deze woorden met ongewenst gedrag. Een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is één van de maatregelen die Scouting Nederland en Regio Lek- en IJsselstreek heeft getroffen om binnen de organisatie een veilige omgeving voor kinderen te bieden.
De VOG is niet het wondermiddel om ongewenst gedrag binnen Scouting te voorkomen, maar het zorgt er wel voor dat personen die eerder in de fout zijn gegaan met kinderen - en daardoor bij Justitie bekend zijn - niet bij Scouting aan de slag kunnen.
 
Deze VOG is verplicht voor alle vrijwilligers van de regio, ongeacht of ze wel of niet direct in aanraking komen met jeugdleden. Dus niet alleen voor bestuursleden van de regio maar ook voor trainers, regio organisatoren en andere regiomedewerkers wordt een VOG aangevraagd.
 
Daarnaast vindt regio Lek- en IJsselstreek de veiligheid voor de leden binnen Scouting erg belangrijk. Naast de verplichte VOG is er ook een gedragscode opgesteld. Ook wordt er aandacht aan dit onderwerp besteed in trainingen gegeven door de trainers van de regio en beschikt Scouting Nederland over een Protocol grensoverschrijdend gedrag.
 
Wil je meer weten over de VOG, dan kun je kijken op https://www.justis.nl/producten/vog
 
Zie ook de onderstaande links voor meer informatie
• Gedragscode
• Protocol grensoverschrijdend gedrag
• Verklaring Omtrent het Gedrag

 

Vertrouwenspersonen Regio Lek- en IJsselstreek

Herken jij dit...?

Je doet mee aan een activiteit van de regio en je bent helemaal enthousiast. De spelen die gedaan worden vind je leuk en je leert nog eens wat. Totdat...
je in een situatie komt waarover je graag met iemand in vertrouwen zou willen praten. Dit geldt voor zowel jeugdleden, hun ouders als voor de vrijwilligers. Voor dit soort situaties zijn binnen de regio twee vertrouwenspersonen aangesteld.
 
Wat doet de vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon is beschikbaar voor een gesprek en advies als het moeilijk of onwenselijk is om met deze vragen direct met de betrokkenen te bespreken. Dit kan gaan om zaken rondom pesten, alcohol, drugs, geweld of ongewenste intimiteiten, maar het kan ook over andere zaken gaan die betrekking hebben op het deelnemen aan Scouting.
 
Zoals de naam ‘vertrouwenspersoon’ al zegt, wordt alles wat met de vertrouwenspersoon besproken wordt vertrouwelijk behandeld. De vertrouwenspersoon zal samen met de melder proberen te zoeken naar een oplossing. Dat kan bijvoorbeeld een gesprek met de leiding of met het bestuur zijn. Desgewenst kan de vertrouwenspersoon hier ook bij aanwezig zijn om de melder bij te staan. De vertrouwenspersoon zal niet optreden als bemiddelaar. Ook kan de vertrouwenspersoon de melder in contact brengen met personen en instanties die verder kunnen helpen in het specifieke probleem.
 
We hopen dat niemand de vertrouwenspersoon echt nodig zal hebben, omdat het natuurlijk beter is als je problemen direct met elkaar bespreekt.
 
Contact
Weet je dus niet wat je met jouw probleem moet doen, neem dan gerust contact met de vertrouwenspersoon via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hij probeert dan binnen 24 uur contact met je op te nemen om een afspraak te maken.

  

Zelf Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) regelen??

Wie denkt aan kinderen, jongeren en Scouting, denkt direct aan spel, plezier en een uitdagend leven. Niemand associeert deze woorden met grensoverschrijdend gedrag. Een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is één van de maatregelen die Scouting Nederland getroffen heeft om binnen de organisatie een veilige omgeving voor kinderen te bieden. Daarnaast besteedt Scouting Nederland aandacht aan het onderwerp in trainingen en beschikt Scouting Nederland over een Protocol grensoverschrijdend gedrag .
 
De kosten voor de aanvraag van een VOG voor Scouting worden door de overheid vergoed. Bij de aanvraag ‘herkent’ het systeem dat de aanvraag door een Scoutingonderdeel gedaan wordt. Om gebruik te kunnen maken van de gratis VOG moet je organisatie zich aanmelden op www.gratisvog.nl. Bij het registreren op www.gratisvog.nl wordt onder andere gevraagd om de naam van de organisatie, het Kamer van Koophandel-nummer, de contactgegevens van de contactpersoon en een verklaring welke preventieve maatregelen genomen worden (beleid). Je kunt hierbij verwijzen naar de hulpmiddelen op de website van Scouting Nederland:
  • Bij gedragscode kun je invullen: https://www.scouting.nl/downloads/bestuur-en-organisatie/veiligheid/sociale-veiligheid/310-gedragscode
  • Bij vertrouwenspersoon kun je invullen: https://www.scouting.nl/bestuur-en-organisatie/veiligheid/calamiteiten/landelijk-opvangteam

Je kunt er ook voor kiezen deze informatie op je eigen website te plaatsen en daar naar te verwijzen. Nadat je organisatie geaccepteerd is, kun je aanvragen klaarzetten voor je vrijwilligers waarbij er niet meer betaald hoeft te worden. 

Hoe vraag ik een gratis VOG aan?

In het infoblad Verklaring Omtrent het Gedrag staat aangegeven voor wie, hoe en voor welke rubrieken een VOG aangevraagd kan worden. Hier is ook uitgelegd hoe de digitale aanvraag van een VOG werkt.

Voorwaarden

De voorwaarden voor de gratis VOG voor vrijwilligers binnen Scouting:

  • Organisaties moeten aangesloten zijn bij Scouting Nederland.
  • Een organisatie komt alleen in aanmerking voor vergoeding als ze meer doen rondom het voorkomen van misbruik. Binnen Scouting zijn er naast de verplichte VOG meer maatregelen, zoals aandacht voor het onderwerp in trainingen, de gedragscode, omgangsregels, een verplichte meldcode en het Protocol grensoverschrijdend gedrag.
  • Alleen VOG’s die elektronisch zijn aangevraagd, zijn gratis. Voor papieren aanvragen geldt een afwijkende procedure, te vinden in het infoblad Verklaring Omtrent het Gedrag .

VOG

Op de website van
Scouting Nederland
is meer documentatie
te vinden over regelgeving en declaraties met betrekking tot Verklaring Omtrent het Gedrag